20 november 2012

VÅGA VÄGRA TEFLON


Skeppshult vann pris på Formex 2011, har ett fantastiskt miljötänk i sin  tillverkning 
och deras produkter  i gjutjärn varar i generationer. Snyggt och hållbart!


Jag har insett att teflon är väldigt mycker mer o-bra än vad jag tidigare trott. Att det var lite så där lagom dåligt för hälsa och miljö visste jag ju men inte mer än så. Jag vill egentligen att det här ska vara en trevlig blogg men hur skriver man om teflon utan att komma in på "döden-döden", som Astrid Lindgren brukade säga varje dag för att liksom ha det avklarat? För faktum är att glömmer man en teflonpanna på spisen i ett rum med en kanariefågel så kolavippar den. Viker runt hörnet, kastar in hatten...på grund av kraftiga blödningar i lungorna. Och ämnen som är så giftiga i gasform är så klart inte nyttiga någonstans i kroppen i någon form. Dessutom påverkar teflon fertiliteten negativt, framför allt hos barn. Det har också extremt lång nedbrytningstid och man har till och med hittat teflon i isbjörnar i Arktis. Ni hör ju...hel klart o-bra!

Teflon är alltså en plast och kom till för att vi fått för oss att fett är farligt och måste bort. Alltså behövdes ett sätt att steka utan att använda fett. Och baka sockerkaka. Och muffins. Och lite andra saker som det numera finns teflonformar till. Och plast blir som bekant mer och mer giftigt ju mer det upphettas. Rakt in i vår mat.

Och tänk, lösningen är ju så enkel. Det är bara att återgå till gjutjärnspannor och satsa på ugnsformar i glas. Göra sockerkaka i metallformar och baka muffins i pappersformar. Lite fett kommer att behövas men det går också lätt att lösa om man vill vara hälsosam...använd kokosfett! Även kallad kokosolja, trots att det har fast form, är detta fett ett litet underverk. Ni kan läsa mer om det här på Aftonbladet. Inte tackar man nej till ett fett som hjälper en att gå ner i vikt, är bra för blodtrycket och är bra för mage och tarm. Och nej, det smakar inte kokos ett dugg.

Handtag i närproducerad bok, sand från Jönköping som sedan återvinns, återanvänt stål, all el från vindkraft.
Skeppshult har verkligen tänkt till. Jag är inte sponsrad av Skeppshult, bara lite kär. 

1 kommentar:

  1. Jag är med dig! Jag är inte överdrivet förtjust i teflon även om det är oslagbart nä rman kokar kolasmet som lätt annars bränner fast. Gjutjärn är rediga grejer som håller och som dessutom bara blir bättre och bättre med åren. Ungefär som vi människor, haha! Härlig blogg! Kram!

    SvaraRadera