17 november 2012

DET HÄR MED SKÖLJMEDEL


Bilder från Af Swedala. Sköna naturmaterial som inte behöver sköljmedel.  


En av tankarna med den här bloggen är att tipsa om enkla små förändringar som vi alla kan göra för att bli lite snällare mot vår miljö. Själv har jag fortfarande bara kommit en bit på vägen och slarvar med både det ena och det andra när jag är stressad, trött eller helt enkelt bara tanklös. Men jag tar hela tiden små steg mot att bli bättre och den här bloggen är lika mycket inspiration för mig själv som jag hoppas den kan vara för er som läser den.

Något riktigt tanklöst som vi faktiskt har ändrat på här hemma är hur vi använder sköljmedel. Det är nämligen en sådan där sak som de flesta av oss annars pytsar i tvättmaskinen av gammal vana, vi vet kanske inte riktigt varför utan har bara någon luddig föreställning om att det har med mjukhet, statisk elektricitet och doft att göra. Sanningen är den att sköljmedel är väldigt onödigt och mycket dåligt för miljön. Det är dessutom dyrt så uttrycket "pengarna i sjön" passar extra bra här. Det skapar allergier och barn är extra känsliga mot både kemikalierna och dofterna och det innehåller till exempel ftalater, andra miljögifter, animaliskt fett, färgämnen och konstgjord parfymering som tillsammans är svårt för reningsverken att ta hand om. Det hamnar till största delen rakt ut i naturen. Enda gången som sköljmedel kan göra "nytta" är för material som är rent syntetiska och som kan bli elektriska.

Vill man ändå för känslans skull mjuka upp tvättens fibrer och få lite härlig doft så blanda en eller två teskedar 24-procentig ättika med dubbelt så mycket vatten och häll i sköljmedelsfacket tillsammans med några droppar eterisk olja. Lavendel passar fin-fint! Och vill man slippa blanda själv så finns det några enstaka märken som är helt fria från gifter och som inte är testade på djur. Ecover, Sonett och Attitude är några exempel.

I dag jobbar vi lite mindre än vanligt här hemma och tvättmaskinen går varm. Därav inspirationen till dagens inlägg.


Ha en riktigt skön lördag alla! 


Kuddar, lakan, plädar och handdukar från Af Swedala. Bara naturmaterial och ekologisk bomull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar