25 november 2012

ENERGIKICKAR
För att kunna ge er några riktigt bra tips på hur man får lite extra energi vintertid så ringde jag till min gode vän Christer Spolin. Det finns ju så mycket att välja på så jag behövde hans hjälp med att plocka russinen ur kakan. Christer är psykolog, författare, utbildare i mindfulness och är mycket duktig på både mental och fysisk hälsa.

Här är hans guldkorn när det gäller att boosta oss i vinter:

- D-VITAMIN. Väldigt viktigt just för oss nordbor som har dåligt med ljus en stor del av året. D-vitamin har många fördelar och ger oss till exempel bättre immunförsvar, balanserar våra hormoner, stärker muskler och skelett  och motverkar nedstämdhet. Majoriteten av alla svenskar har brist på D-vitamin vintertid så det är bara att börja knapra.  D-vitamin finns i olika styrkor men en dos med 2000 I.E  per dag är lagom.  Alltså har till exempel inte Ica tillräckligt med I.E i sina produkter utan leta i specialbutiker istället.

- DAGSLJUS. Minst 30 minuters promenad i dagsljus behöver vi för att må bra vintertid. Du behöver inte nödvändigtvis power walka utan en vanlig promenad för att få igång cirkulationen går alldeles utmärkt det också. Glöm inte att ta djupa andetag med jämna mellanrum för att syresätta blodet.

-  NYPON OCH NÄSSLA. Dessa två godingar från den svenska floran är riktiga hälsokurer vintertid. Nyponpulver innehåller nyttiga vitaminer (mycket c-vitamin tex), mineraler och fettsyror. Det ska inte hettas upp över 40 grader och det ska vara ett pulver som består av hela nyponet och utan tillsatt socker. Nässelpulver innehåller även det mängder av nyttiga ämnen och renar också kroppen från gifter. 1-2 matskedar nypon per dag och en matsked nässla per dag i fil, juice eller smoothie är en bra dos.

- MATEN. Ät lättsmält mat i lagom portioner.

- TANKARNA. Och sist men inte minst, fastna inte i negativa tankespår, gamla oförätter eller oro för framtiden. Fokusera dina tankar på det som är här och nu och på sådant som får dig att må bra.

Och såklart är de här sakerna något som är bra att tänka på året runt utom D-vitamin som vi för det mesta klarar oss utan vår och sommar.Ber att få önskar er alla en riktigt pigg höst och vinter!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar