29 januari 2013

LILLA BRUKET
En av våra leverantörer är Lilla Bruket i Varberg. I sitt tvålkokeri tillverkar de för hand de mest fantastiska hudvårdsprodukter man kan tänka sig. Varberg har en kurbadstradition som sträcker sig hela 200 år bakåt i tiden och det märks att det går igen i företagets produkter. Deras tångbad innehåller till exempel sågtång från västkusten som plockas för hand och torkas enligt gamla traditioner och det är säkert flera gamla recept som lever kvar både här och där.

Jag som själv en gång i tiden gjorde egna oljor för bad och massage med eteriska oljor och örter, slås av hur fint Lilla Bruket balanserar både själva dofterna i produkterna och även deras olika läkande förmågor. Här har någon tänkt till på allvar. Ingredienserna är ekologiskt framställda och inga artificiella konsistens- eller färgmedel är tillsatta och även om de kostar lite mer än vanliga produkter så är det väl spenderade pengar. Det vi sätter på vår hud går också in i kroppen och då är det inte fel om det är vårdande både för hud, muskler, leder och lite till. För det är ju så de eteriska oljorna och örterna fungerar, de vårdar både på ytan och på djupet. I deras ljuvliga Ansiktsolja som är snudd på beroendeframkallande så använder man till exempel Petitgrain (pomerans) som eterisk olja. Om den står det så här i min bok om aromaterapi:

"Uppfriskande, avslappnande och balanserande. Anses kunna ge mental klarhet, skingra det som är oharmoniskt och ge nytt liv. På huden är den uppfriskande och milt antiseptisk på fet och oren hy men passar också torr; oljan balanserar talgproduktionen i båda riktningarna. Sammandragande, stramar upp; kan vara till hjälp vid svullnader. Hjälper vi sömnproblem, stress och PMS"

Förutom eterisk olja så innehåller ansiktsoljan också tistelolja som lätt går in i huden tillsammans med E-vitamin som fördröjer åldrandet och skyddar mot ultravioletta strålar. Jag har helt enkelt blivit lite smått förälskad i den.

Jag måste ju erkänna att jag redan från början också föll pladask för de snygga förpackningarna som ger lite gammal apotekskänsla. De pryder verkligen sin plats i badrummet och det förvånar mig inte att de blev nominerade till Trendpriset 2011 och Svenska Designpriset 2012.
Lilla Brukets ansiktsolja


Och PS: Glöm inte bort vår tävling på Facebook med en fin sjal från Tolfesbo i potten. 
1 kommentar: