17 januari 2013

ALPACKAULL


Här kan du se Eco And Stuff´s sortiment från Tolfesbo


Alpackaull är ett riktigt härligt material som förtjänar en liten extra djupdykning tycker jag. Alpackan, som påminner lite om lamadjuret, är ett kameldjur som kommer från Anderna. Redan under Inkariket avlades alpackorna i stor skala för den fina ullens skull och Inkafolket var mycket skickliga på att avla fram djur med många vackra färgnyanser. Alpackaullen skiljer sig på flera sätt från fårullen. Till att börja med är den mjukare, varmare, starkare och glansigare. Den andas bra, luktar inte och behöver sällan tvättas. Den finns i många naturliga nyanser så vi slipper färgämnen. Den är slitstark och lätt och många som är allergiska mot fårull tål alpackaullen som är fri från lanolin. Och sist men inte minst så är den väldigt miljövänlig och man kan säga att den faktiskt bara tillverkas av vatten och gräs. Insektsmedel och kemikalier som man använder när det gäller fårull (om den inte är ekologisk) behövs inte till alpackaullen.

Alpackaull räknas som ett av världens mest exklusiva material och även om "exklusiv" är ett ord jag inte riktigt gillar så måste jag erkänna att det känns lite extra flärdfullt att vira in sig i en alpackasjal...mjukt, följsamt och varmt på ett "lätt" sätt. Eller hur man nu ska förklara det. Jag är glad över att ha hittat en leverantör av alpackaplagg som kan räknas som både ekologisk och fair trade. Och som är svensk. Det är många flugor i en smäll det. Tolfesbo i Dalarna har en fantastiskt snygg kollektion och deras plagg tillverkas i ett hantverks-cooperativ i Bolivia. Själiga arbetsförhållande och själiga löner. Tolfesbo har koll på hela kedjan och deras produkter är dessutom av en makalöst fin kvalitet.

Just nu har vi en tävling på Facebook där man kan vinna en sjal om man gillar och delar. Här hittar du den. Vinnaren dras på Alla Hjärtans Dag. God tur!


Den här sjalen kan du vinna i vår tävling

Produktbilder från Tolfesbo
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar