13 januari 2013

LECITIN

En riktigt krämig och härlig smoothie är det inte mycket som slår


För inte så länge sedan hade jag ingen aning om vad Lecitin var för något. Det var först när jag började lägga in alla kosttillskott i e-butiken som jag fastnade och började läsa mer om detta finurliga sätt att boosta sig själv. För er som inte hängt med från början så är det ju så att Eco And Stuffs sortiment egentligen kommer från två företag. Eco And Stuff som står för inredning, smycken och en del kroppsvård och Skärva Ekobutik som står för kosttillskott, lite mer kroppsvård och hela livsmedelssidan. Alltså fanns det bland de över tusen produkter som kom in via varulistor från Skärva Ekobutik en hel del för mig okända juveler. Den här bloggen är lika mycket ett sätt för mig att leta information om smarta och nyttiga sätt att leva klokt, som den är tänkt att även guida andra intresserade.

Nåväl...tillbaka till Lecitinet, detta väldigt viktiga näringsämne och fettsyra som vi behöver få i oss i tillräcklig mängd. Det är nödvändigt för alla cellmembran, för cirkulationen och hormonbalansen. Det behövs i viktiga organ som hjärna, lever, hjärta, njurar, benmärg och i nervsystemet. Lecitin ökar halten av signalsubstansen acetylkolin som ger bättre minne, skarpare hjärna och mer ledvätska. Faktum är att hjärnan till så mycket som 40% består av Lecitin och det är viktigt att inte få underskott av det. Lecitin sänker också det "dåliga" kolesterolet och höjer det "goda" dito. Och som i så många andra fall så är det vår kost och livsstil som påverkar om vi får i oss tillräckligt eller inte. De Lecitin som vi säljer kommer dels från Holistic som utvinner det ur oblekta, icke genmanipulerade solrosfrön  (och som också innehåller de livsnödvändiga fettsyrorna omega-3 och omega-6) och från Helhetshälsa som utvinner lecitinet från oblekta, icke genmanipulerade sojabönor.

Lecitin är perfekt att ha i smoothisar eller i morgonyoggin och det ger dem en krämig och god, lite gräddig smak. Jag säger som Mara Montazami - "slurpigt"!Fransk glasskål som finns att köpa här
1 kommentar: