28 januari 2013

NYTTIGA NÖTTER

Cashewnötter hör tillsammans med paranötter till mina personliga favoriter. Skivad paranöt på
morgonyoggin är himmelskt gott. Och cashewnötter i allehanda mat är mums.


Ni glömmer väl inte bort att knapra en näve nötter då och då? Eller ganska ofta till och med. Nötter är späckade med fibrer, vitaminer, proteiner, mineraler och framför allt - nyttiga fetter! Deras hälsosamma egenskaper placerar dem i matvarornas abosluta superliga. Perfekta som mellanmål och enkla att ha med sig i fickan eller i väskan och därför tyckte jag det var dags för en snabbrepetition i ämnet "nyttiga nötter". Håll till godo med en liten kavalkad:

CASHEWNÖTTER innehåller mycket e-vitamin som är bra för tex immunförsvaret, b-vitamin, järn, kalium, fosfor, magnesium och zink. De är också rika på omega 6-fettsyror som skyddar mot hjärtsjukdomar.

PARANÖTTER räknas till de mest näringsrika av alla nötter. De stärker immunförsvaret, skyddar mot depression och ökar fertiliteten. Paranötter är en av de bästa källorna till antioxidanten selen, en viktig mineral som sägs förebygga cancer, hjärtsjukdomar och för tidigt åldrande.

VALNÖTTER är energrika och innehåller mycket omega-3. Rika på vitaminer och mineraler och den nyttiga ellagsyran som också finns i granatäpplen, hallon och jordgubbar. Ellagsyra är bra för immunförsvaret och skyddar mot cancer. Valnötter innehåller hormonet melatonin som behövs för vår sömn och är även bra för produktionen av serotonin som gör oss pigga. Valnötter har historiskt ansetts vara bra för minnet och koncentrationen.

JORDNÖTTER bågnar av antioxidanter men även av niacin, som bland annat ingår i kroppens ämnesomsättning och dessutom har avgörande betydelse för hormonproduktionen och reparationen av kroppens DNA.

HASSELNÖTTER är superba för immunförsvaret då de svämmar över av e-vitamin som bland annat har en kraftig antioxidativ effekt. E-vitamin har också att göra med bildandet av kroppens könshormoner. Det behövs faktiskt inte mer än 30 gram hasselnötter om dagen för att täcka hela kroppens behov av vitaminet.

MANDEL är egentligen ett frö och därför tål de flesta nötallergiker den. Den får vara med i ligan i alla fall eftersom den är otroligt nyttig, motverkar sötsug, sägs i lagom mängd främja viktnedgång och innehåller mycket kalcium som är bra för skelett och nerver.

En Harvard-studie har visat att "kvinnor som åt mer än 150 gram nötter i veckan sänkte risken för hjärtsjukdomar med 35%". Det ni! Och som en sista knorr så har en annan medicinsk studie visat att 15 nötter om dagen innehåller lika mycket som en daglig dos av glukosaminpreparat och därför är perfekt för att förebygga ledvärk.

Att tänka på är att även nötter ska ätas med måtta och att saltade. honungsrostade och chokladdoppade minskar nyttighetsindex betydligt.

Gillar man inte att knapra nötter så finns det många ljuvliga nötpastor att bre på till exempel äppelskivor eller kex för ett snabbt, nyttigt och energirikt mellanmål.

Så go nuts helt enkelt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar