11 februari 2013

TÄVLING




Ni missar väl inte vår tävling där vinnaren dras på Alla Hjärtans Dag. En sjal av fantastiskt fin ekologisk 100% alpackaull från svenska Tolfesbo ligger i potten. Ni hittar tävlingen här på vår Facebooksida. Gilla oss där och dela tävlingsinlägget så har ni chansen att vinna. Lycka till!












NATURENS MATERIAL




Titta och njut. Ingenting går egentligen upp mot naturliga material. Ull och lin. Tegel. Betong. Trä.

Härligt slitna gamla trämöbler som överlevt generation efter generation. Material som andas och som låter oss andas tryggt i dess närhet. Plötsligt känner i alla fall jag mig o-sugen på polyester och kemlackade möbler.

När jag av en händelse snubblade över de här bilderna på mina irrfärder genom internetrymden så slog det mig ännu en gång. Naturen är oslagbar!

Jag fick också en påminnelse om att inredning med återanvända gamla ting kan vara snyggare än de dyraste och nyaste 1000-tals-kronorspjäserna.

Alla bilderna hittade jag på den här fantastiska bloggen, A Thoughtful Eye. För oss som gillar att frossa i vackra bilder.

















10 februari 2013

RECEPT

Müsli med nötter, vanilj och kanel.


Hoppas att ni alla har en skön söndagkväll. Här är det fortsatt mys framför kakelugnen som gäller tillsammans med en god bok. Häromsistens tipsade jag om hur nyttigt det är med nötter och i dag blir det en liten twist på ämnet. Nämligen det här med blötläggning.

De nötter som vi köper i affären är egentligen i "vilande" tillstånd och väntar i sin dvala på rätt läge att kunna föröka sig/gro. Men blötlägger man dem så lurar man dem lite fint att vakna till liv och alla enzymer, mineraler, näringsämnen och vitaminer som ligger skyddade inuti blir mycket lättare för vår kropp att ta upp. Och så smakar nötterna ännu bättre tycker jag. Vill ni veta mer så googla gärna för det här med blötläggning är en hel vetenskap. Men vill man göra det enkelt för sig så blötlägger man alla nötter i 24 timmar (utom tex cashew-, pinje- och macadamianötter som bara behöver 1-2 timmar för att inte bli slemmiga). Sedan torkar man dem på låg värme i ugnen med luckan lite öppen. Då blir de riktigt läckra och lättsmälta.

Vill man så kan man ta sina blötlagda nötter och göra en härlig müsli som förutom att förgylla morgonfilen också funkar fint att knapra som den är när man drabbas av akut sötsug. Här hittade jag recept och bilderna ovan. Jag tog mig friheten att översätta receptet till svenska mått:

RECEPT PÅ RAW MÜSLI MED VANILJ OCH NÖTTER

5 dl blötlagda mandlar
2,5 dl blötlagda valnötter
2,5 dl blötlagda pumpakärnor
Urskrapade frön från en vaniljstång
1 krm salt
½ tsk kanel
6 dadlar
1 msk vatten
2 msk honung

(man kan såklart variera i det oändliga med olika sorters nötter och torkad frukt)

Gör så här:

Mixa allt utom nötterna till en "smet". Hacka sedan nötterna grovt och blanda ordentligt med smeten. Bred ut på bakplåtspapper och torka i ugnen på lägsta temperatur tills du har fått önskad konsistens. Vill du ha den riktigt knaprig så torkar du nötterna ordentligt innan du blandar med smeten och torkar sedan hela härligheten en gång till.


(*Raw = raw food = mat som inte upphettats över 42,5 grader. Ett ämne vi får återkomma till en annan gång)




Ljuvlig vaniljstång








8 februari 2013

DIY ÖRTAGÅRD




Nu är det fredag eftermiddag och jag sitter på kontoret och tittar ut över snöiga ängar och en islagd fjärd. Våren, vart tog du vägen? Du var ju så nära alldeles nyss. Turligt nog är det snart dags att slå igen datorn och med tanke på att fredagskvällen stundar med eld i kakelugnen och mys under filten i soffan blir det nog bra till slut i alla fall. Elden, maken och hundarna får värma mig till både kropp och själ.

I dag får ni tips på ett häftigt DIY som får återvinnings-twist om man använder en snyggt sliten gammal planka och återvunna glasburkar. Ett gäng rörklämmor, skruvar, tavelfärg och krita...sedan är saken soyabiff. Jag hittade bilderna och beskrivningen här.

Ha en riktigt skön kväll var än ni befinner er i fredagsmysets förlovade land!







7 februari 2013

OM PLAST OCH GIFTER

Bild från Simplicitys fina blogg  där du till exempel kan lära dig mer om feng shui i inredningen

De eviga sjukornas tid är nu förhoppningsvis över för den här gången och jag tror att vi avverkat alla sorters flunsor som härjat den här vintern. Nu börjar jag dock kunna ana våren lite i ena kanten sådär. En skiftning i ljuset, ett fågelkvitter och sedan är det något med dofterna utomhus också. Nu gäller det att komma i kapp med jobb som samlats på hög och också ge lite omsorg till bloggen.

Det här med plast är en djungel och jag har funderat mycket kring det sista tiden. Bland annat sedan jag läste om den här undersökningen av gifter i barnrum hos bloggaren UnderbaraClara. Hon har minimerat plasten i sitt barns rum och det gav ordentligt utslag på testet. Det är inte lätt att göra sig helt plastfri men som med så mycket annat är det inte dumt att göra några små enkla förändringar här och där som faktiskt kan göra stor skillnad både för miljön och för vår egen hälsa.

Till exempel så klunkar jag mycket vatten när jag jobbar och innan jag började tänka mig för så köpte vi mängder med små flaskor Loka till kontoret som gick åt som smör. Ett väldigt onödigt slöseri med pengar, miljö och plast så vi övergick till egen bubbelmaskin och det blev en stor plastflaska hembubblat på skrivbordet istället. Men nu tänker jag ta mig till nästa nivå och köra platsfritt när jag jobbar så en tjusig flaska som den på bilden ovan ska få pryda även mitt skrivbord från och med nu.

Läs mer på den smarta sajten Kurera som har en bra plastgudie som till exempel tar upp att det är skillnad på plast och plast, en del är ofarlig och en del giftig. Läs den och få hjälp att skippa fulplasten.


På coola lifewithoutplastics.com kan du shoppa plastfritt. Ser ni förresten att deras pressbild är tagen
på en av de täckta broarna i Madison County? En av mina favoritfilmer!







29 januari 2013

LILLA BRUKET




En av våra leverantörer är Lilla Bruket i Varberg. I sitt tvålkokeri tillverkar de för hand de mest fantastiska hudvårdsprodukter man kan tänka sig. Varberg har en kurbadstradition som sträcker sig hela 200 år bakåt i tiden och det märks att det går igen i företagets produkter. Deras tångbad innehåller till exempel sågtång från västkusten som plockas för hand och torkas enligt gamla traditioner och det är säkert flera gamla recept som lever kvar både här och där.

Jag som själv en gång i tiden gjorde egna oljor för bad och massage med eteriska oljor och örter, slås av hur fint Lilla Bruket balanserar både själva dofterna i produkterna och även deras olika läkande förmågor. Här har någon tänkt till på allvar. Ingredienserna är ekologiskt framställda och inga artificiella konsistens- eller färgmedel är tillsatta och även om de kostar lite mer än vanliga produkter så är det väl spenderade pengar. Det vi sätter på vår hud går också in i kroppen och då är det inte fel om det är vårdande både för hud, muskler, leder och lite till. För det är ju så de eteriska oljorna och örterna fungerar, de vårdar både på ytan och på djupet. I deras ljuvliga Ansiktsolja som är snudd på beroendeframkallande så använder man till exempel Petitgrain (pomerans) som eterisk olja. Om den står det så här i min bok om aromaterapi:

"Uppfriskande, avslappnande och balanserande. Anses kunna ge mental klarhet, skingra det som är oharmoniskt och ge nytt liv. På huden är den uppfriskande och milt antiseptisk på fet och oren hy men passar också torr; oljan balanserar talgproduktionen i båda riktningarna. Sammandragande, stramar upp; kan vara till hjälp vid svullnader. Hjälper vi sömnproblem, stress och PMS"

Förutom eterisk olja så innehåller ansiktsoljan också tistelolja som lätt går in i huden tillsammans med E-vitamin som fördröjer åldrandet och skyddar mot ultravioletta strålar. Jag har helt enkelt blivit lite smått förälskad i den.

Jag måste ju erkänna att jag redan från början också föll pladask för de snygga förpackningarna som ger lite gammal apotekskänsla. De pryder verkligen sin plats i badrummet och det förvånar mig inte att de blev nominerade till Trendpriset 2011 och Svenska Designpriset 2012.




Lilla Brukets ansiktsolja


Och PS: Glöm inte bort vår tävling på Facebook med en fin sjal från Tolfesbo i potten. 




28 januari 2013

NYTTIGA NÖTTER

Cashewnötter hör tillsammans med paranötter till mina personliga favoriter. Skivad paranöt på
morgonyoggin är himmelskt gott. Och cashewnötter i allehanda mat är mums.


Ni glömmer väl inte bort att knapra en näve nötter då och då? Eller ganska ofta till och med. Nötter är späckade med fibrer, vitaminer, proteiner, mineraler och framför allt - nyttiga fetter! Deras hälsosamma egenskaper placerar dem i matvarornas abosluta superliga. Perfekta som mellanmål och enkla att ha med sig i fickan eller i väskan och därför tyckte jag det var dags för en snabbrepetition i ämnet "nyttiga nötter". Håll till godo med en liten kavalkad:

CASHEWNÖTTER innehåller mycket e-vitamin som är bra för tex immunförsvaret, b-vitamin, järn, kalium, fosfor, magnesium och zink. De är också rika på omega 6-fettsyror som skyddar mot hjärtsjukdomar.

PARANÖTTER räknas till de mest näringsrika av alla nötter. De stärker immunförsvaret, skyddar mot depression och ökar fertiliteten. Paranötter är en av de bästa källorna till antioxidanten selen, en viktig mineral som sägs förebygga cancer, hjärtsjukdomar och för tidigt åldrande.

VALNÖTTER är energrika och innehåller mycket omega-3. Rika på vitaminer och mineraler och den nyttiga ellagsyran som också finns i granatäpplen, hallon och jordgubbar. Ellagsyra är bra för immunförsvaret och skyddar mot cancer. Valnötter innehåller hormonet melatonin som behövs för vår sömn och är även bra för produktionen av serotonin som gör oss pigga. Valnötter har historiskt ansetts vara bra för minnet och koncentrationen.

JORDNÖTTER bågnar av antioxidanter men även av niacin, som bland annat ingår i kroppens ämnesomsättning och dessutom har avgörande betydelse för hormonproduktionen och reparationen av kroppens DNA.

HASSELNÖTTER är superba för immunförsvaret då de svämmar över av e-vitamin som bland annat har en kraftig antioxidativ effekt. E-vitamin har också att göra med bildandet av kroppens könshormoner. Det behövs faktiskt inte mer än 30 gram hasselnötter om dagen för att täcka hela kroppens behov av vitaminet.

MANDEL är egentligen ett frö och därför tål de flesta nötallergiker den. Den får vara med i ligan i alla fall eftersom den är otroligt nyttig, motverkar sötsug, sägs i lagom mängd främja viktnedgång och innehåller mycket kalcium som är bra för skelett och nerver.

En Harvard-studie har visat att "kvinnor som åt mer än 150 gram nötter i veckan sänkte risken för hjärtsjukdomar med 35%". Det ni! Och som en sista knorr så har en annan medicinsk studie visat att 15 nötter om dagen innehåller lika mycket som en daglig dos av glukosaminpreparat och därför är perfekt för att förebygga ledvärk.

Att tänka på är att även nötter ska ätas med måtta och att saltade. honungsrostade och chokladdoppade minskar nyttighetsindex betydligt.

Gillar man inte att knapra nötter så finns det många ljuvliga nötpastor att bre på till exempel äppelskivor eller kex för ett snabbt, nyttigt och energirikt mellanmål.

Så go nuts helt enkelt!