10 februari 2013

RECEPT

Müsli med nötter, vanilj och kanel.


Hoppas att ni alla har en skön söndagkväll. Här är det fortsatt mys framför kakelugnen som gäller tillsammans med en god bok. Häromsistens tipsade jag om hur nyttigt det är med nötter och i dag blir det en liten twist på ämnet. Nämligen det här med blötläggning.

De nötter som vi köper i affären är egentligen i "vilande" tillstånd och väntar i sin dvala på rätt läge att kunna föröka sig/gro. Men blötlägger man dem så lurar man dem lite fint att vakna till liv och alla enzymer, mineraler, näringsämnen och vitaminer som ligger skyddade inuti blir mycket lättare för vår kropp att ta upp. Och så smakar nötterna ännu bättre tycker jag. Vill ni veta mer så googla gärna för det här med blötläggning är en hel vetenskap. Men vill man göra det enkelt för sig så blötlägger man alla nötter i 24 timmar (utom tex cashew-, pinje- och macadamianötter som bara behöver 1-2 timmar för att inte bli slemmiga). Sedan torkar man dem på låg värme i ugnen med luckan lite öppen. Då blir de riktigt läckra och lättsmälta.

Vill man så kan man ta sina blötlagda nötter och göra en härlig müsli som förutom att förgylla morgonfilen också funkar fint att knapra som den är när man drabbas av akut sötsug. Här hittade jag recept och bilderna ovan. Jag tog mig friheten att översätta receptet till svenska mått:

RECEPT PÅ RAW MÜSLI MED VANILJ OCH NÖTTER

5 dl blötlagda mandlar
2,5 dl blötlagda valnötter
2,5 dl blötlagda pumpakärnor
Urskrapade frön från en vaniljstång
1 krm salt
½ tsk kanel
6 dadlar
1 msk vatten
2 msk honung

(man kan såklart variera i det oändliga med olika sorters nötter och torkad frukt)

Gör så här:

Mixa allt utom nötterna till en "smet". Hacka sedan nötterna grovt och blanda ordentligt med smeten. Bred ut på bakplåtspapper och torka i ugnen på lägsta temperatur tills du har fått önskad konsistens. Vill du ha den riktigt knaprig så torkar du nötterna ordentligt innan du blandar med smeten och torkar sedan hela härligheten en gång till.


(*Raw = raw food = mat som inte upphettats över 42,5 grader. Ett ämne vi får återkomma till en annan gång)




Ljuvlig vaniljstång








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar